От Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) са отправили отворено

...
От Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) са отправили отворено
Коментари Харесай

НИМХ питат премиера защо се прехвърлят от МОН към МОСВ

От Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ)  са отправили отворено писмо до министър-председателя Кирил Петков, в което слагат въпроси, свързани с п рехвърлянето на Национален институт по метеорология и хидрология от Министерството на образованието и науката /МОН/ към Министерството на околната среда и водите /МОСВ/, оповестиха през днешния ден от Национален институт по метеорология и хидрология.

В писмото работещите в Националния институт по метеорология и хидрология слагат въпросите:

" за какво държавното управление трансферира Национален институт по метеорология и хидрология от МОН към Министерство на околната среда и водите с плана за Закон за държавния бюджет на Република България за 2022 година, макар трите извънредно сполучливи за Института години след излизането му от състава на Българска академия на науките и прекосяването му към МОН; транспарантно ли е взето решението за прекосяване на Национален институт по метеорология и хидрология от МОН към МОС В; смятате ли, че може да извършите заявената от държавното управление смяна, без присъединяване на водещите специалисти в съответната област ".

От Национален институт по метеорология и хидрология осведомят, че " на 6 януари 2022 година са подали писмо до премиера и до министрите Василев, Сандов и Денков, п одписано от всички управителни органи в Национален институт по метеорология и хидрология и подкрепено /с подписи/ от 97 % от работещите във всички структури на Национален институт по метеорология и хидрология в страната. От Национален институт по метеорология и хидрология слагат и въпроса ясни ли са на премиера действителните претекстове на просветителния министър да " извади " една национална научна организация със 132-годишна история от министерството на науката.

От Национален институт по метеорология и хидрология декларират, ч е " с отпадането на правото на делегиран бюджет и образуване на временен излишък за Национален институт по метеорология и хидрология в Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година в реалност ни се лишава опцията за присъединяване в интернационалните и национални научни планове и стратегии, и да получаваме средства по тях? ". Чий е този " пропуск ", питат още в отвореното писмо от Националния институт по метеорология и хидрология.

Писмото, публикувано до медиите, е оповестено на уеб страницата на Национален институт по метеорология и хидрология и във фейсбук страницата на Института.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР